Rubik's Cube

Cara Menyelesaikan Masalah Rubik's cube.

STEP 1


Step pertama anda hendaklah mencari tapak sebagai asas bagi memudahkan anda untuk menyelesaikan step berikutnya,gambar rajah yang pertama di atas anda hendaklah mencari satu warna yang sama dan berbentuk t pada permukaan tapak (1st layer),gambar rajah ke 2 di atas pula anda hendaklah mencari warna yang sama di bahagian tengah-tengah pada 2nd & 3rd layer sahaja,gambar rajah ke 3 di atas anda hendaklah mencari warna sama di bahagian setiap bucu hanya pada 1st layer sahaja.

STEP 2

Step ke dua ini anda hendaklah dapatkan di setiap bucu 2nd layer,ia akan bergerak dari 3rd layer di tengah ke tepi bucu 2nd layer, ikut step ini seperti gambarajah di sebelah:
  • atas anti
  • kiri anti
  • atas clock
  • kiri clock
  • atas clock
  • kanan clock
  • atas anti
  • kanan anti



STEP 3

Step ke 3 ini hendaklah mencari warna sama berbentuk t pada permukaan 3rd layer,ulang step di bawah ini hingga dapat t:
  • kanan anti
  • kiri anti
  • atas anti
  • kiri clock
  • atas clock
  • kanan clock



STEP 4

Step ke 4,selepas dapat t di atas,1 warna yang sama haruslah di letakkan di belakang,pastikan tiada warna yang sama selain 1 warna tadi,step ni mesti buat dari pandangan hadapan:
  • kanan anti
  • atas anti
  • kanan clock
  • atas anti
  • kanan anti
  • atas anti 2x
  • kanan clock


STEP 5

Step ke 5 ini pula letakkan di kiri belakang warna yang sama pada 3rd layer bucu.Step ini untuk mendapatkan setiap kedudukan pada bucu tersebut ada warna yang dikehendaki walaupun belum di kedudukan asal warnanya.Step ini seperti step 4 pandangan hadapan:
  • kanan anti
  • atas  clock
  • kiri clock
  • atas anti
  • kanan clock
  • atas clock
  • kiri anti
  • atas anti

STEP 6


Step ke 6 dan yang terakhir ini cuma untuk samakan kedudukan warna yang patut pada kedudukannya,sambungan dari step 5 setiap bucu pada 3rd layer:

  • kiri clock
  • atas clock
  • kiri anti
  • atas clock
  • kiri clock
  • atas clock 2x
  • kiri anti
  • kanan anti
  • atas anti
  • kanan clock
  • atas anti
  • kanan anti
  • atas anti 2x
  • kanan clock
Ulang sampai sempurna Rubic Cubic ek...Pastikan yang dah sama kedudukanya letak di sebelah tangan kiri anda...Selamat mencuba...

4 comments:

akuvision said...

nak kena beli la nanti kiub rubik ni, cambest je. Dulu ada rubik tu tapi sebab tension, pergi tanggalkan satu - satu petak and cuba cantumkan balik, tapi tak berjaya

MatRacing said...

bravo jid....

BLADE EDGE said...

salam..

just drop by..susah main rubic cube ni..xpenah dpt perfect..


Silalah ke blog BLADE EDGE

habibah abdul said...

o..macam ni ek.sejak dari tadika maen menda ni.tak penahnyer dapat setelkan.
hehehe..kena beli satu n cuba nih..hehe.